Tarama Testleri - Meme Kanseri
Meme kanserini erken yakalamada kendi kendini meme muayenesi ve tarama testleri (mamografi, meme ultrasonu ve meme MR) önemlidir.
*Birinci ve ikinci derce akrabalarınızda meme kanseri var ise ya da
**bu akrabalarınızda ya da sizde meme kanseri yatkınlık geni tespit edildi ise ya da
***çocukluk/ergenlik sonrası meme bölgesine radyoterapi yapıldı ise
kendi kendini meme muayenesi ve meme ile uğraşan meme cerrahına yıllık muayene erken yaşlarda başlar (radyoterapiden 8 yıl sonra, ailede görülen en erken kanser yaşından 10 yıl önce).
Mamografi normal riski olanlarda 40 yaşından sonra yılda bir yaptırılması önerilir. Eğer yukarıda sayılan risk faktörleri varsa daha erken başlayabilir. Çok genç yaşlarda tarama başlanacaksa mamografi hassasiyeti düşük olabileceğinden meme manyetik rezonans görüntüleme (MR) gerekebilir.
Tarama testleri - Kolorektal kanser
Kolon/rektum kanserini erken yakalama 45-50 yaşından sonra yapılan ve 5-10 yılda bir tekrarlanan kolonoskopi ile mümkündür. Kolonoskopi: Ailede erken yaşta kolon/rektum kanseri var ise kanserli akrabanızda görüldüğü yaştan 10 yıl önce yaptırmaya başlamanız önerilir.
Tarama testleri - Rahim ağzı kanseri
21 yaşından başlayarak 21-29 yaş arasında 3 yılda bir servikal smear (PAP-smear) önerilir. 30-65 yaş arası 5 yılda bir servikal HPV testi ve 3 yılda bir servikal smear testi önerilir.
Ancak riskli durumlarda (bağışıklığı azaltan durumlar ya da hastalıklar, HIV pozitifliği, anormal PAP smear, hamilelikte dietilstilbestrol kullanımı, rahim ağzı kanseri) daha yakın takip önerilebilir
Tarama Testleri - Prostat Kanseri
1-Ailesinde prostat kanseri olmayan erkeklere 50 yaşından sonra yılda bir PSA kan testi önerilir
2-Ailesinde 65 yaştan önce 1 prostat kanserli 1. derece yakını (baba ya da erkek kardeş) olan erkekler 45 yaşından sonra yılda bir PSA kan testi önerilir
3-Ailesinde 65 yaştan önce 2 ya da daha fazla prostat kanserli 1. derece yakını (baba ya da erkek kardeş) olan erkekler 40 yaşından sonra yılda bir PSA kan testi önerilir